Journalistiek en Nieuwe Media

Door docenten
Nieuws en getuigen van #sydneysiege op locatie zoeken

Nieuws en getuigen van #sydneysiege op locatie zoeken

Er is een gijzeling gaande. Hoe vind je als journalist zo snel mogelijk nieuws, foto's en ooggetuigen? Michaël Opgenhaffen geeft tips om te zoeken via sociale media.

De gijzeling van enkele tientallen mensen in het Lindt Chocolat koffiehuis in Sydney domineert sinds enkele uren de internationale verslaggeving. Bij nieuwsfeiten zoals deze zijn nieuwsmedia en journalisten niet alleen op zoek naar nieuws, foto’s en video’s van op deze specifieke locatie, maar ook naar personen die zich daar in de buurt bevinden. Nieuws en ooggetuigen dus. En sociale media bieden hiervoor sinds enkele jaren een mooie aanvulling op de klassieke researchmethoden.

Het is onbegonnen werk om alle platformen en bijhorende zoekstrategieën op te lijsten (zoals Facebook Graph, Foursquare, forums en vele, vele andere), maar hieronder geef ik graag drie manieren op te zoeken naar nieuws en personen op een specifieke locatie.

1. Twitter

In het algemeen geldt dat als je op zoek wil gaan naar ooggetuigen, je zoekt op woorden die mensen gebruiken in een getuigenis die ze tweeten. Als je dus op zoek bent naar Nederlandstalige getuigen of landgenoten die zich in de regio van het nieuwsfeit bevinden, zoek je best op woorden als ‘hier’, ‘ik’, ‘wij’, ‘mijn’, … in combinatie met een woord of hashtag dat verwijst naar de specifieke locatie of gebeurtenis. Zoals <hier sydney> of <wij #sydneysiege>.

Bij deze zoektocht ga je er natuurlijk van uit dat men steeds de naam van het nieuwsfeit, de hashtag of de locatie vermeldt, wat niet altijd het geval is. Je wil bovendien tweets van op die specifieke locatie vinden, niet van ergens 25 kilometer verder. Hiervoor kan je gebruik maken van de geocode-functie binnen Twitter:

- je zoekt (via bijvoorbeeld Google Maps of Itouchmap) de longitude-latitude van de specifieke locatie op. In het geval van de gijzeling in het koffiehuis is dit -33.867992,151.211041

- Vervolgens geef je in de zoekbalk in Twitter de volgende zoekopdracht in: geocode:-33.867992,151.211041,1km Let op: gebruik geen spaties. Die 1 km bepaalt de straal waarin je zoekt, minder dan dit is op het eerste zicht niet mogelijk.

- Nog voor je op ‘zoek’ of ‘enter’ klikt, krijg je een uitrol-menu met een aantal accounts die Twitter associeert met die locatie. Dus bedrijven en organisaties in die buurt of personen die daar wonen, werken, leven en vaak vanop die locatie tweeten. Zo vinden we al snel het account van de lokale politie en verschillende lokale journalisten die over de zaak verslag uitbrengen.

- Klik je op ‘enter’, dan krijg je de tweets binnen die 1 km-straal op de locatie van het nieuwsfeit. In het menu links kan je bovendien op Photos selecteren, zodat je personen ter plaatse kan traceren aan de hand van de foto’s die ze op Twitter plaatsen.

2. Gramfeed

Foto’s zijn altijd handig als je een snel beeld wil krijgen op de situatie. Bovendien hebben ze het voordeel dat je via de auteur mandie foto’s aan ooggetuigen kan geraken. Als je specifiek op zoek wil gaan naar (recente) foto’s op de locatie van een nieuwsfeit, dan kom je al snel uit bij Instagram-foto’s. Je kan zoeken op hastag of trefwoord, maar er zijn ook platformen die het mogelijk maken om Instagram-foto’s op locatie te zoeken. Een handig platform vind ik Gramfeed.com. Nadat je je eerst ingelogd heb via een Instagram-account, kan je kiezen voor ‘visualize photos on map’. Je geeft een adres in en de foto’s in de buurt van die locatie verschijnen op je scherm.

Als je vervolgens op een foto klikt, heb je de keuze om naar de Instagram-pagina van de foto en de auteur te gaan zodat je de eventuele reacties op de foto kan bekijken of meer gegevens over de auteur kan bekijken. Je kan bovendien op deze manier ook op zoek gaan naar de eerste foto’s rond de gijzeling die Gramfeed gevonden heeft.

3. Location-based platformen

Er zijn uiteraard ook platformen die tweets, foto’s en video’s bundelen. Sommige platformen (zoals Geofeedia.com) zijn betalend, andere (zoals Jotpix.com en echosec.com) zijn dan weer (helemaal of voor een deel) gratis. Via onderstaand voorbeeld (printscreen van Echosec) kan je tweets en foto’s in de buurt van het koffiehuis oproepen. Zo kan je een zicht krijgen op wat er op die locatie allemaal gebeurt, en heb je ook de mogelijkheid om te achterhalen welke personen op dit moment in de buurt zijn.

Plaats een reactie

Name (required)

E-mail (required)

Een avatar? Ga naar www.gravatar.com

Onthoud mij
Hou me op de hoogte van reacties