Journalistiek en Nieuwe Media

Door docenten
BBC Analysis: Ritueel seksueel misbruik

BBC Analysis: Ritueel seksueel misbruik

Seksueel misbruik van kinderen leidt tot woede en verzet. Maar dat was niet altijd zo: langer werd het verzwegen en toegedekt. Hoe is die omslag te verklaren? De BBC zoekt in twee afleveringen van Analysis een antwoord.

BBC Analysis besteedt in twee afleveringen aandacht aan een pijnlijk en explosief dossier: (ritueel) seksueel misbruik van kinderen. Veertig jaar geleden werd het misbruik verzwegen, slachtoffers opgesloten met afschuwelijke herinneringen aan een vreselijke tijd. Nu is de beschuldiging van misbruik alleen al voldoende om verdachten te vermalen en ze de stad uit te jagen. Hoe kan in zo'n relatief korte periode zo'n gevoelig onderwerp zo anders worden benaderd? In twee afleveringen zoekt The Times-redacteur David Aaronovitch een antwoord. 

Volgens Aaronovitch ligt de omslag in denken over ritueel seksueel misbruik in onbewezen, psychoanalytische theorieen die vanaf de jaren tachtig vanuit Canada en Amerika overwaaien naar Engeland. Met name het meervoudig persoonlijkheidssyndroom en de regressietherapie, waarin mensen worden 'teruggeplaatst' in een situatie waarin ze werden misbruikt, is debet aan de mantra dat slachtoffers van seksueel misbruik 'altijd geloofd moeten worden'. Daarop was toen, ook in Nederland, direct kritiek. 

In de Eper-incestzaak pleitte de Leidse psycholoog en geheugendeskundige Wagenaar bijvoorbeeld voor een herziening van een zaak, aangespannen door Jolanda en Evelien B. tegen ouders en dorpsgenoten, ambtenaren en politiefunctionarissen. Zij zouden zich jarenlang aan beide vrouwen hebben vergrepen, er zouden illegale abortussen zijn gepleegd en baby's zijn vermoord. De zaak leidde tot een veroordeling van zes personen.  Hoe kon het lange stilzwijgen zo plotseling worden doorbroken? De beide podcasts gaan de gevoeligheden niet uit de weg. 

Plaats een reactie

Name (required)

E-mail (required)

Een avatar? Ga naar www.gravatar.com

Onthoud mij
Hou me op de hoogte van reacties