Journalistiek en Nieuwe Media

Door docenten
Foto Flickr / picturenarrative

Associated Press naïef over persfoto’s

Het Amerikaanse persbureau Associated Press schonk een serie van 58 foto’s van de oorlog in Vietnam aan de stad Hanoi. AP is in het persbericht over dit media-event pijnlijk naïef over de verhouding tussen werkelijkheid en fotografie.

Veel mensen kennen de foto’s uit de Vietnam-oorlog, Bijvoorbeeld die van fotograaf Malcom Browne, de afbeelding van de monnik die zichzelf uit protest in brand stak; Nick Ut’s foto van het napalmmeisje, of de foto van Eddie Adams van de Zuid-Vietnamese generaal die een Vietcong-officier door het hoofd schiet. Het zijn geen prettige beelden. Maar volgens de geciteerde officials in het AP-persbericht zijn het wel de beelden die lieten zien “what was really going on in the war”. De foto’s gaven “the full picture”. En de Vietnamese president voegt daar nog aan toe dat de hij gelooft dat deze foto’s een enorme bijdrage hebben geleverd aan het beëindigen van de oorlog.

Clash

De oorlog in Vietnam was een clash tussen communisme en kapitalisme, een oorlog tussen het op de Verenigde Staten georiënteerde Zuiden en het op de Sovjet-Unie en China georiënteerde Noorden van het land. Die strijd duurde twintig jaar. Saldo: 2,5 miljoen Vietnamese slachtoffers en een kleine 60.000 Amerikaanse militaire slachtoffers. Naast het leed aan Vietnamese zijde en onder de Amerikaanse soldaten, zorgde de oorlog ook voor een deuk in het imago van de Verenigde Staten als reddende natie in moeilijke tijden. Maar het waren – zo wil het verhaal - de iconische persfoto’s van AP die een versneld einde maakten aan deze afschuwelijke oorlog. En het is misschien best een mooi gebaar dat AP nu een serie van die foto’s schenkt aan de stad Hanoi. Daar gaat het niet om.

Daguerreotypie

Waar het wel om gaat is de manier waarop het persbericht van dit vermaarde persbureau over fotografie schrijft. Die is kenmerkend voor de mate waarin wetenschappelijke inzichten doordringen in de praktijk van de journalistiek. Namelijk niet. Het bericht weerspiegelt het denken over fotografie uit de tijd van de Daguerrotypie. Hoezo foto’s die weerspiegelen wat er werkelijk gaande is? Foto’s die the full picture geven? Interessant is dat ook een fotoboek en een website met deze foto’s als titel draagt Vietnam: the real war.

Het is alsof de hele literatuur over de sociale constructie van nieuws en over de subjectiviteit van fotografie terzijde geschoven wordt. Alsof de notie van een gemediatiseerde werkelijkheid op geen enkele manier bij het agentschap is opgekomen. Alsof je schrijft over de ontwikkeling van diersoorten en Darwin er verder buiten laat. Verder getuigt het van een nogal supremature houding om een land waar je nu niet bepaald een schone oorlog hebt gevoerd afbeeldingen te komen brengen die nu eens vertellen hoe het echt is gegaan. Bescheidener was het geweest de tentoonstelling een andere naam te geven. Misschien iets als “Een Amerikaanse visie op de Vietnam-oorlog.” <<

Plaats een reactie

Name (required)

E-mail (required)

Een avatar? Ga naar www.gravatar.com

Onthoud mij
Hou me op de hoogte van reacties