Journalistiek en Nieuwe Media

Door docenten

#8 Follow the News: Mensen vragen

Journalisten ‘volgen het nieuws’. Maar: hoe doen ze dat precies? In de rubriek Follow the News elke week een tip, truc of tool om op de hoogte te blijven van wat er speelt. Aflevering 8: Mensen vragen.

Het idee dat nieuws vanachter de laptop binnen is te halen, is natuurlijk helemaal niet zo vreemd. Maar soms zal je toch echt naar buiten moeten om ideeën voor een verhaal op te doen. Gewoon, om eens aan mensen te vragen wat zij van een onderwerp vinden. Dat klinkt zo ouderwets, dat we het bijna niet meer doen.

Sociale media maken het toch veel eenvoudiger om de meningen te peilen? Dat klopt. Als iedereen op twitter zit en alle meningen er ook een plek krijgen, tenminste. En dat is lang niet altijd het geval. Om nieuws bij te kunnen houden, is het net zo verstandig om naar buiten te lopen en eens wat mensen aan te schieten. Liefst mensen die door het nieuws worden 'getroffen' of er mee te maken hebben.

Nu hebben studenten Journalistiek en Nieuwe Media dat gedaan. Naar aanleiding van de Amsterdamse opstand zijn ze de straat op gegaan om aan Leidse mede-studenten te vragen waarom in de hoofdstad wel en in Leiden niet een opstand uitbreekt. En dat heeft een aantal leuke en leerzame quotes opgeleverd. Wat blijkt? Leiden is niet zo opstandig, het zijn minder assertieve studenten die hun problemen directer met de universitaire leiding kunnen bespreken.

De inspraak is in Leiden anders georgansieerd dan in Amsterdam. Het kostte de studenten ongeveer tien minuten om even het palet aan mogelijke verklaringen op te tekenen. Vervolgens hebben ze direct vervolgvragen: klopt het dat die inspraak in Leiden er anders uitziet dan in Amsterdam? Wat zijn dan de cultuurverschillen tussen beide steden? Enfin: werk aan de winkel. En dat was precies het idee van follow the news.

Plaats een reactie

Name (required)

E-mail (required)

Een avatar? Ga naar www.gravatar.com

Onthoud mij
Hou me op de hoogte van reacties