Journalistiek en Nieuwe Media

Door docenten
#9 Follow the News: Agenda

#9 Follow the News: Agenda

Journalisten ‘volgen het nieuws’. Maar: hoe doen ze dat precies? In de rubriek Follow the News elke week een tip, truc of tool om op de hoogte te blijven van wat er speelt. Aflevering 9: Agenda's.

Zo basaal als wie, wat, waar, waarom en hoe is de vraag wanneer. Veel nieuws heeft weinig te maken met romatisch rondhangen in verlaten parkeergarages of eindeloos borrelen met bronnen in de hoop dat ze het achterste van hun tong laten zien. Nieuws is vaak geprefabriceerd in zogenaamde pseudo-events. Kortweg: een goede agenda. Wie tijd steekt in agendabeheer, scoopt veel nieuws voor de neuzen van anderen weg. 

Zo heeft de Tweede Kamer een zeer fijnmazige agenda. Je kan er alle plennaire- en commissievergaderingen vinden, maar ook het aanbieden van petities. De kunst is dus om goed te selecteren en te timen. Beperk je tot één domein waar je een niche in wilt opbouwen (veiligheid, economie, buitenlandse betrekkingen). Volg op dat domein het nieuws en de agenda van de Tweede Kamer. Ik gebruik agenda's als inspiratie. Het zijn lijstjes onderwerpen waar ik eens dieper in kan duiken of, omdat ze nu op de agenda staan, ga 'volgen'. 

Pas wel op: een agenda 'volgt' vaak media. Dat proces gaat als volgt: er is een bericht verschenen waarover Kamervragen worden gesteld. Die vragen leiden tot een brief, die brief wordt door een partij op de agenda gezet (door wie en waarom?) en dan volgt een bespreking (hoe verloopt die)? In dat proces zitten dus veel stappen en in die stappen zitten nog veel slagen om de arm. Let dus goed op in welk stadium jouw onderwerp is. Dat geldt overigens voor alle agenda's.

Wie een onderwerp door een serie agenda's volgt (van eerste bericht tot plennaire behandeling in de Tweede Kamer bijvoorbeeld), snapt hoe het langzaam evolueert. En voor je het weet, ben je specialist. Want je weet niet alleen alle ins en outs, je hebt natuurlijk ook alle bnetrokkenen keurig in je telefoonboekje genoteerd om ze later nog eens te bellen. Om te vragen hoe het nu gaat met dat ene onderwerp ... 

Plaats een reactie

Name (required)

E-mail (required)

Een avatar? Ga naar www.gravatar.com

Onthoud mij
Hou me op de hoogte van reacties