Journalistiek en Nieuwe Media

Door docenten
#8 Follow the News: Live blogs

#8 Follow the News: Live blogs

Geplaatst door

Journalisten ‘volgen het nieuws’. Maar: hoe doen ze dat precies? In de rubriek Follow the News elke week een tip, truc of tool om op de hoogte te blijven van wat er speelt. Aflevering 8: Live blogs

Brekend en live zijn twee belangrijke signaalwoorden voor koortsige acualiteit. Maar hoe volg je die op een efficiente manier? Door op zoek te gaan naar liveblogs. Zo volg ik momenteel twee liveblogs over de verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk: van de Guardian en de BBC (de Guardian heeft zelfs een twitterbot die je automatisch op de hoogte houdt van nieuwe liveblogs). En dat doe ik niet alleen vanwege het nieuws, ook vanwege potentiële bronnen.

Het nieuws wordt immers door iemand of iets (een andere nieuwsorganisatie, een instantie) gebracht. Ik blijf dus op de hoogte van de actualiteit en ik leg tegelijkertijd een netwerk van potentiële bronnen aan voor toekomstige verhalen - twee vliegen in één klap. Dus: 1) zoek een liveblog bij het onderwerp dat jou boeit, 2) volg het nieuws en houd een lijstje met potentiële bronnen bij en 3) volg die bronnen vervolgens weer (wat doen zij wel/niet). Zo heb je een heel bruikbare en werkbare strategie om nieuws te volgen. 

Plaats een reactie

Name (required)

E-mail (required)

Een avatar? Ga naar www.gravatar.com

Onthoud mij
Hou me op de hoogte van reacties