Journalistiek en Nieuwe Media

20 januari: Symposium Methoden van Journalism Studies Wikimedia Commons, sollok29 (CC BY-SA 4.0)

20 januari: Symposium Methoden van Journalism Studies

Op vrijdag 20 januari 2017 organiseert de Leerstoelgroep Journalistiek en Nieuwe Media van de Universiteit Leiden een symposium rond het thema Methoden van Journalism Studies.

Journalism Studies is een onderzoeksgebied dat gebruik maakt van onderzoeksmethoden uit verschillende aanpalende wetenschapsgebieden als sociologie, psychologie, antropologie en taalkunde. Tijdens dit symposium gaan we in op de vraag op welke manier we die methoden gebruiken binnen Journalism Studies. Nederlandse en Vlaamse onderzoekers spreken over de achtergrond van de onderzoeksmethoden en illustreren dat aan hun eigen onderzoekspraktijk.

Het symposium vindt plaats op vrijdag 20 januari en begint om 13.00 uur en eindigt met een borrel om 17.00 uur. Adres: Lipsiusgebouw, Cleveringaplaats 1, Leiden, zaal 148.

Er zijn geen kosten verbonden aan deelname. Gezien het beperkte aantal plaatsen, vragen we u wel zich in te schrijven. Dat kan via deze link. Of via dit e-mailadres: w.koetsenruijter@hum.leidenuniv.nl.

Organisatie:

Willem Koetsenruijter & Tom Van Hout,

Universiteit Leiden / Universiteit Antwerpen

 

Programma

13.00u Inleiding en Welkom, Tom Van Hout & Willem Koetsenruijter

 

Publieksonderzoek

13.10 - 13.50 Ike Picone (Vrije Universiteit Brussel): De (on)bevattelijke nieuwsgebruiker: hoe experimentele etnografie kan helpen digitaal nieuwsgebruik beter te begrijpen

13.50 - 14.30 Yael de Haan (Hogeschool Utrecht) en Sanne Kruikemeier (Universiteit van Amsterdam): Hoe de wispelturige nieuwsconsument nieuwsvisualisaties waardeert: uitdagingen voor een mixed methods-benadering.

 

Digitale journalistiek

14.30u - 15.10 Kasper Welbers & Michaël Opgenhaffen (KU Leuven): Scrapers, API's en zoekmachines: technieken voor het verzamelen en doorzoeken van digitale content

 

15.10u - 15.30 Koffiepauze

 

Inhoudsanalyse

15.30u - 15.10 Baldwin van Gorp (KU Leuven): Op zoek naar frames in het nieuws en in de hoofden van de mensen

15.10u - 16.50 Jelle Boumans & Damian Trilling (Universiteit van Amsterdam): Automatische inhoudsanalyse van journalistieke teksten en sociale media.

 

17.00u - 18.00 Borrel

Plaats een reactie

Name (required)

E-mail (required)

Een avatar? Ga naar www.gravatar.com

Onthoud mij
Hou me op de hoogte van reacties